Eén van de belangrijkste zaken waar elke horecazaak nood aan heeft is natuurlijk een koelwerkbank. Voor een dergelijke werkbank geldt in de praktijk eigenlijk dat ze twee functies in één vertegenwoordigt. In eerste instantie zorgt een koelwerkbank er dan ook voor dat je zoals de naam reeds laat vermoeden alle ingrediënten of voedingswaren die er in terug te vinden zijn lekker koel kan houden. Dat is echter niet alles. Daarnaast geldt voor een koelwerkbank namelijk eveneens dat ze een extra werkplaats creëert waar je mee aan de slag kan gaan. Bij het kopen van zo’n werkbank is het echter van belang om rekening te houden met een reeks van aandachtspunten. Om welke aandachtspunten het daarbij nu precies gaat vertellen we je graag door middel van de informatie hier op deze pagina.

De koelmachine van je koelwerkbank

De temperatuur in een koelwerkbank dient binnen bepaalde grenzen te worden gehouden. Het is de zogenaamde koelmachine die dit moet zien te realiseren. Voor wat de koelmachine betreft zal je kunnen vaststellen dat deze in twee verschillende vormen voorkomt. In eerste instantie is er de ingebouwde koelmachine, maar daarnaast is er ook een uitgebouwd exemplaar. In het merendeel van de gevallen zijn startende horecazaken vooral geneigd om voor de eerste optie te kiezen. Dat is normaal, want deze is doorgaans het interessantst geprijsd. Toch moet het gezegd dat de keuze voor een koelwerkbank met een ingebouwde koelmachine in de praktijk ook de nodige nadelen met zich meebrengt, namelijk:

  1. Je kan geconfronteerd worden met geluidsoverlast in de werkruimte;
  2. Het is mogelijk dat de temperatuur in de werkruimte wordt beïnvloedt;

Het spreekt voor zich dat de koelmachine die deel uitmaakt van de koelwerkbank niet alleen continue geluid, maar ook warmte produceert. Deze warmte zal bij een ingebouwde koelmachine worden afgegeven in de ruimte waarin je werkzaam bent. Het gevolg daarvan? Dat je de temperatuur tijdens de zomermaanden nog moeilijker onder controle zal krijgen. Tijdens de winter zal dit probleem uiteraard een stuk minder spelen, maar toch.

Hoe werkt een uitgebouwde koelmachine?

De bovenstaande nadelen zorgen ervoor dat het in de praktijk toch belangrijk en interessant kan zijn om ook de mogelijkheden koelwerkbanken met uitgebouwde koelmachines onder de loep te nemen. Dergelijke exemplaren mogen dan wel wat duurder zijn, daar staat tegenover dat ze heel wat nadelen wegnemen. Bij een dergelijke koelwerkbank komt de koelmachine dan in een andere, externe ruimte te staan. Dit zorgt ervoor dat er geen productie van warme lucht meer in de werkruimte zelf plaatsvindt. Daarnaast zal je ook geen hinder meer ondervinden van het geluid dat door de koelmachine wordt geproduceerd.

Bovenstaande gezegd hebbende is het natuurlijk wel zo dat er ook bij een koelwerkbank met uitgebouwde koelmachine rekening moet worden gehouden met enkele nadelen. Zo zal je de beschikking moeten hebben over een extra ruimte om de koelmachine(s) in te kunnen plaatsen. Bovendien geldt voor dergelijke toestellen ook dat ze net wat duurder zijn in vergelijking met de kant en klare oplossingen die beschikken over een ingebouwde koelmachine. Ook dit is een nadeel om rekening mee te houden.

Let op de vereiste diepte voor je koelwerkbank

Bij het kopen van een koelwerkbank is het altijd belangrijk om rekening te houden met de diepte waar deze over dient te beschikken. De kans is namelijk bijzonder groot dat je op moment van schrijven reeds gebruik maakt van RVS bakken en platen die je graag zou willen blijven gebruiken. Voor het aanschaffen van een koelwerkbank geldt dat de meeste mensen ervoor zullen kiezen om te kijken naar een exemplaar die trouw blijft aan de zogenaamde GastroNorm. Het gaat hierbij om een diepte van 70 centimeter zodat bakken met GN maten (53 x 32,5 centimeter) er zonder probleem in passen. Het is eveneens mogelijk dat jij in jouw horecazaak eerder nood hebt aan een koelwerkbank die beschikt over EuroNorm afmetingen. Ook dat behoort natuurlijk tot de beschikbare opties. In dit geval hebben ze een diepte van 80 centimeter. Let wel, het spreekt voor zich dat je wel even moet controleren of je voor een dergelijke koelwerkbank wel over voldoende beschikbare ruimte beschikt.

Ook de hoogte is niet onbelangrijk!

Last but not least zal je bij het bestellen van een koelwerkbank ook altijd de nodige aandacht willen besteden aan de hoogte waarover ze beschikt. Op dit vlak kan er worden vastgesteld dat het merendeel van de koelwerkbanken beschikken over een hoogte van tussen de 85 en 95 centimeter. Dit gezegd hebbende is het zo dat er op de markt eveneens exemplaren zijn terug te vinden van 60 of 65 centimeter hoog. Ook deze laatste modellen zijn het overwegen waard. Dit niet in het minst omdat je daar zonder probleem bijvoorbeeld een kookstation of een koeltafel op kunt plaatsen. Hoe dan ook, ook rekening houden met de hoogte van de koelwerkbank is in de praktijk een absolute must.