Naar schatting wordt meer dan de helft van het geld dat door Britse shoppers aan de winkelstraat wordt uitgegeven, in supermarkten besteed, terwijl ongeveer driekwart miljoen mensen in dienst zijn bij de vier industriële reuzen, Tesco, Asda, Sainsbury en Morrisons. Gezien hun economische dominantie en de fysieke schaal van supermarkten, is het niet verwonderlijk dat verwondingen en ongevallen waarbij zowel klanten als personeel betrokken zijn, veel voorkomen.

Supermarkten moeten alle redelijke maatregelen nemen om de veiligheid van zowel klanten als personeel te beschermen en ongevallen zoveel mogelijk te voorkomen. Wanneer deze zorgplicht wordt geschonden en een bezoeker gewond raakt door nalatigheid van een supermarkt of zijn personeel, kan een benadeelde een vordering tot schadevergoeding indienen op grond van de Occupiers Liability Act 1957. Hoewel veel mensen bang zullen zijn om een juridische uitdaging tegen een van de supermarktreuzen, dergelijke claims zijn normaal gesproken relatief eenvoudig. Wanneer een supermarkt duidelijk zijn zorgplicht heeft geschonden en deze inbreuk schade heeft veroorzaakt, worden vorderingen doorgaans binnen enkele maanden buitengerechtelijk afgehandeld en wordt de schadevergoeding onverwijld uitbetaald door de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering van de supermarkt.

De meest voorkomende ongevallen in supermarkten zijn uitglijden, struikelen en vallen. Dergelijke ongevallen kunnen overal op het terrein van een supermarkt plaatsvinden, ook in een gangpad, bij de kassa of buiten op de parkeerplaats. Blessures door vallen variëren van kleine polsverstuikingen tot ontwrichte of gebroken heupen, wat een lange herstelperiode vereist, vooral als de geblesseerde ouder is. Uitglijden en vallen wordt vaak veroorzaakt door producten zoals melk, boter of fruit die op vloeren zijn gemorst of weggegooid. Dit type ongeval komt vooral veel voor in supermarkten die warme, kant-en-klare gerechten serveren, vaak geserveerd in wikkels die klanten op de grond gooien.
Supermarkten moeten een streng inspectie- en schoonmaakregime hanteren om ervoor te zorgen dat dergelijke gevaren altijd binnen een redelijke termijn worden geëlimineerd.