Luisteren naar de klant en de natuur voor echt lekker vers fruit

Aardbei_DEF

Ik ben opgegroeid op de boerderij van mijn ouders: De Krammer. Mijn vader leerde me de kneepjes van het aardappel- en groentetelers vak op het platteland bij Oude Tonge. Kwaliteit stond daarbij altijd bovenaan! We teelden ook bintjes voor Albert Heijn. “Hoe kan het nou dat aardappelen onder een lamp groen liggen te worden bij onze Albert Heijn?’’, riep mijn vader dan.

Albert Heijn stopte met bintjes verkopen. Mijn ouders en broer telen nu succesvol frietaardappelen en ik werd uiteindelijk geen teler. Zeven jaar geleden werd ik wel verantwoordelijk voor de inkoop van fruit bij Albert Heijn. Inmiddels werk ik  alweer drie jaar als category manager fruit, wat een van de mooiste banen is die ik me kan voorstellen. Het beste van de natuur naar de consument brengen en het is nog gezond ook!

Twee stuks fruit

Zo verkopen we dit seizoen veel aardbeien. Die zijn van nature rijk aan foliumzuur, vitamine C en vezels. Foliumzuur is bijvoorbeeld goed voor de groei van een kind tijdens de zwangerschap, ondersteunt de opbouw van aminozuren, draagt bij aan normale bloedvorming, zorgt voor een goede weerstand en vermindert vermoeidheid. Verloskundigen zouden dus eigenlijk massaal aardbeien moeten promoten in plaats van foliumzuurpillen tijdens de zwangerschap. Toch eten we weinig fruit in Nederland. Van de twee stuks fruit per dag die het voedingcentrum adviseert eten we gemiddeld genomen nog niet de helft. Maar daar komt snel verandering in als het aan mij ligt! Het moet verser, seizoensproducten moeten er uitspringen en het moet smaakvoller door betere variëteiten. Het beste van de natuur moet voor de consument vooral heel erg lekker zijn. Dan zijn die twee stuks per dag zo gehaald, is mijn overtuiging. Ik zie het als nobele taak seizoensfruit massaal te promoten en consumenten te laten genieten van fruit als het écht lekker is.

Zomerkoninkjes

Zo is de Nederlandse aardbei nu vol in seizoen. Vanaf half mei liggen ze vers geplukt binnen een dag in de winkel: zoet, prachtig rood en met een frisgroen kroontje. De zoete, zachte smaak van de aardbeien wordt voor het grootste deel bepaald door de hoeveelheid zonlicht dat ze hebben gehad. Hoe meer zon, hoe beter de smaak. Voor lekkere aardbeien ben je dus afhankelijk van zon. Ze heten niet voor niets zomerkoninkjes.

Nog lekkerder door natuurlijke veredeling

Zoals gezegd, zijn we voor een echt lekkere aardbei afhankelijk van de zon. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om te kijken naar welke variëteit goed past in het Nederlandse klimaat.  Vanuit die gedachte gingen we op zoek naar een aardbei die niet alleen lekker is bij een overvloed aan zonnestralen, maar ook nog smaakvoller is dan de Elstana aardbei die we van oudsher kennen. Een nieuwe smaakvollere aardbei succesvol telen en in de markt zetten, is echter niet zomaar iets. Daar gaan jaren van leverancier- en variëteitselectie aan vooraf. Al in 2010 besloten we om een nieuwe smaakaardbei te ontwikkelen. We vonden een van de beste veredelaars ter wereld met geweldige mogelijkheden om aardbeien, frambozen, bramen en blauwe bessen nog lekkerder te maken door natuurlijke veredeling.

Als een blok

Vorig jaar lagen ze voor het eerst in onze schappen: de AH Sweet Eve aardbeien. Luisteren naar de natuur resulteerde in zoete en stevige aardbeien met een bijzonder lekker aroma en een lage zuurgraad. Aardbeien kunnen soms een lichtzure smaak in je mond achterlaten. Sweet Eve heeft dat niet en is natuurlijk zoet met een rijke smaak. Nederland viel als een blok voor deze aardbeien. We wonnen gelijk de prijs van ‘Beste AGF product van 2014/2015’ en daar ben ik enorm trots op. Wat mij betreft is dit nog maar het begin van een smaakvoller seizoensfruitassortiment, waarmee we Nederland helpen lekkerder en gezonder te eten.


Erik van Nieuwenhuijzen, category manager fruit

Reacties

 1. zegt

  De consument verdient het om smakelijk en rijp (geoogst) fruit te kunnen kopen, daardoor zal hij of zij ook weer herhalingsaankopen doen! Alleen in rijp fruit zitten de gezondheid bevorderende stoffen, ook wel antioxidanten genoemd. Waarom ligt er toch nog zo vaak onsmakelijk fruit, dat vaak niet echt rijp is, bij de handel op het schap? Ook worden er te veel verwerkte producten aangeboden, waarvan de vlag op de verpakking (afbeelding van mooi vers fruit) de lading niet dekt (percentage fruit op de ingrediëntenlijst aangegeven extreem laag) en dan nog vaak in granulaat i.p.v. puur fruit.

 2. zegt

  Beste heer Douven,

  Dank voor uw reactie. Naast goede variëteit en teelt omstandigheden is moment van oogsten inderdaad essentieel. Ik denk dat we daar nog een stap kunnen maken voor een aantal producten zoals ananas, perziken, nectarine of vijgen. Met onze telers werken in algemeenheid er aan om fruit zo lang mogelijk aan de boom of plant te laten rijpen zodat het natuurlijk zoet en vol aroma is. Veel fruitsoorten rijpen na oogst op kamertemperatuur snel verder dus dat weerhoud ons om rijper te oogsten. We kunnen stellen dat het te warm is in de winkel om nog rijper te oogsten. Wellicht gaan we in de toekomst de winkel ook koelen voor deze producten zodat dit wel kan. We bieden in onze grotere winkels, naast onze reguliere lijnen, ook fruit aan dat al volledig eetrijp is zoals onze AH eetrijpe mango, avocado, kiwi, peren, nectarine en perziken.

  Met vriendelijke groet,

  Erik

 3. Francis zegt

  Geweldig allemaal! Maar ik vraag me serieus af waarom de kwaliteit bij AH zo bedroevend is.
  Vaak al beschimmeld in de winkel….
  Als het nog niet rijp is wordt het dat ook niet meer.
  Dit is al járen zo.

 4. Sterre Bergevoet zegt

  Echt lekker groente en fruit krijg je pas als je een goed gevoel hebt bij het eten ervan. Een goed gevoel krijg je volgens mij niet als je weet dat er pesticiden zijn gebruikt bij de productie en dus bijensterfte veroorzaakt. Red de bijen Albert Heijn!

 5. Dawn zegt

  Ik wil graag twee stuks bijen-vriendelijke fruit per dag, Albert Heijn! En daar kunnen jullie iets aan doen! Graag meer bio fruit en groenten.

 6. Nel Basten zegt

  Ik vind het belangrijkste dat we gifvrije bestrijdingsmiddelen gebruiken, gebaseerd op natuurlijke ingrediënten uit de natuur net als brandnetelgier die jullie laten zien in jullie prachtige filmpje. Dan wordt de hele wereld, mens en natuur gezonder. Ook de bijen.

 7. Th.Bernsen zegt

  Ik ben alleen maar kom haast elke dag wat boodschappen bij AH.Voor alleenstaande. Is er meestal te weinig verpakt,en reclames,waardoor ik te vaak iets moet weggooien,wat ik altijd weer jammer vind.ook bij reclames wordt er weinig rekening met ons gehouden mi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Laat hier een reactie achter! Bekijk onze richtlijnen en voor vragen kunt u ons e-mailen.