Voedselverspilling op de kaart zetten

tumblr_nkmr78DsAp1u9x684o1_r4_1280

Een derde van alles wat we in de wereld produceren wordt weer weggegooid. Hiermee gaan niet alleen de producten zelf verloren,maar ook de energie die in de teelt, verpakking, transport, koeling en bereiding van voedsel is gestoken. Met het oog op de toekomst zal dit probleem alleen maar meer prioriteit krijgen, omdat we volgens inschattingen in 2050 al meer dan 9 miljard mensen moeten voeden. Voedselverspilling tegengaan, is dan een belangrijk speerpunt om de impact ervan op de aarde te verkleinen.

Instock zet voedselverspilling op de kaart. Vier Albert Heijn-collega’s vonden dat het tijd werd om iets te doen met producten die niet meer verkocht kunnen worden, maar nog wel helemaal goed zijn. Ze richtten stichting Instock op: in hun restaurant en toko in Amsterdam wordt elke dag gekookt met producten die dezelfde ochtend zijn opgehaald bij diverse Albert Heijn-winkels met een elektrische kar. 

Voedselverspilling in de hele keten

Voedselverspilling vindt plaats in de gehele voedselketen. Als we er op inzoomen, zien we dat huishoudensverantwoordelijk zijn voor het grootste deel: 42 procent. De retail, oftewelsupermarkten, neemt 5 procent voor zijn rekening. De horeca omvat zo’n 14 procent van de gehele verspilling. En aan het begin van de keten, bij de boeren, telers en producenten wordt ook nog eens 39 procent verspild (Europese Commissie, 2010). Als supermarkt sta je midden in de keten en vanuit die
positie vinden wij dat je je verantwoordelijkheid kan en moet pakken.

Het ontstaan van Instock

Merel Laarman, Bart Roetert, Selma Seddik en ik leerden elkaar kennen bij Albert Heijn. Wij werkten allemaal zowel een tijd op het hoofdkantoor als in de winkel en kwamen al snel met elkaar aan de praat over het eten dat niet meer verkocht wordt aan het einde van de dag. Voor een deel zijn dat producten die over de datum zijn en niet meer verkocht mogen worden. Maar voor een ander deel is dat bijvoorbeeld brood van een dag oud of groente en fruit dat er minder mooi uit ziet. Wij bedachten dat we deze laatste stroom wilden gebruiken om mee te koken in een restaurant. Dit maakten we concreter door het schrijven van een ondernemersplan, dat we presenteerden tijdens een interne wedstrijd. Vervolgens stonden we al snel voor de directie om uit te leggen dat we dit plan ook daadwerkelijk wilden opstarten. Dit heeft onze carrière een erg leuke wending gegeven! Inmiddels runnen we restaurant Instock, het initiatief dat voedselverspilling op de kaart zet.

Creatief zijn met wat je op voorraad hebt

We zijn nu sinds juni 2014 fulltime bezig met het pop-up restaurant op het Westergasterrein in Amsterdam (open tot mei 2015), onze Instock Toko in Amsterdam (afhaalwinkel) en een prachtige foodtruck. Het gaat erg goed en we geloven in ons initiatief: bij Instock herwaarderen we het eten, doordat onze chefkok haar creativiteit erop loslaat. Gasten zijn elke keer blij verrast door de lekkere en originele gerechten. De filosofie achter de naam Instock is dan ook creatief zijn met wat je op voorraad hebt, in plaats van een gerecht bedenken en daar ingrediënten bij zoeken. We houden jullie graag op de hoogte van de ontwikkelingen rondom onze missie om voedselverspilling tegen te gaan en bewustzijn te creëren over dit onderwerp.

Volg ons online:

  • www.Instock.nl
  • www.facebook.com/restaurantinstock
  • www.twitter.com/Instock_NL
  • www.instagram.com/Instock_NL

tumblr_inline_nlijd8ioOo1tn08sr_75sq
Freke van Nimwegen – Mede-oprichter Instock

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Laat hier een reactie achter! Bekijk onze richtlijnen en voor vragen kunt u ons e-mailen.