Impact van voedselverspilling

iStock_000061838284_Medium impact van voedselverspilling kl

Wanneer mensen ons vragen waarom we ons inzetten tegen voedselverspilling, dan is het antwoord: omdat voedselverspilling ontzettend veel impact heeft op onze wereld. Want alles wat er vooraf is gegaan om dat eten op jouw bord te krijgen, gaat verloren. Het water dat is gebruikt op het land, de CO2-uitstoot tijdens het transport, het landgebruik, de fossiele brandstoffen die worden gebruikt voor de verpakking. Om je hier een idee van te geven: voor 100 gram rundvlees is maar liefst 1500 liter (!) water verbruikt (bron: voedingscentrum).

Instock zet voedselverspilling op de kaart. Vier Albert Heijn-collega’s vonden dat het tijd werd om iets te doen met producten die niet meer verkocht kunnen worden, maar nog wel helemaal goed zijn. Ze richtten stichting Instock op: in hun restaurant en toko in Amsterdam wordt elke dag gekookt met producten die dezelfde ochtend zijn opgehaald bij diverse Albert Heijn-winkels met een elektrische kar. 

Meten is weten!

Het is altijd goed om impact kwantificeerbaar te maken; hoe groot is de impact van voedselverspilling op onze wereld nou echt? Tot nu toe hebben we de impact van restaurant Instock uitgedrukt in borden met gered eten (meer dan 50.000 borden sinds de opening in juni 2014) of kilo’s gered eten (meer dan 1000 kilo per week). Safae Farrahi, studente Bedrijfseconomie, ging de uitdaging aan om dit specifieker te maken. Zij berekende welke milieukosten van voedselreststromen door Instock worden vermeden, met het gegeven dat wij zo’n 1000 kilo voedsel per week van de afvalbak redden.

Methode

Safae gebruikte hiervoor een Life Cycle Assessment (LCA): een methode om de milieubelasting in kaart te brengen gedurende de gehele levenscyclus van het product. Ze begint haar onderzoek door het geredde eten te categoriseren in brood, vlees en groenten/fruit. Vervolgens heeft ze data gebruikt die bekend zijn over een aantal indicatoren, namelijk CO₂-uitstoot, het gebruik van fossiele brandstoffen, landgebruik en watergebruik. Door de vermeden milieukosten vervolgens te refereren aan eenvoudige feiten, wordt de impact op het milieu inzichtelijker.

En? Wat voor impact heeft Instock?

Met jaarlijks 52.000 kilo gered eten worden er de volgende milieukosten vermeden:

 • maar liefst 6 voetbalvelden aan landgebruik (40.000 m2 per jaar);
 • het energieverbruik van 26 huishoudens (305.000 MJ per jaar);
 • het watergebruik van 16 eenpersoonshuishoudens (650 m3 per jaar);
 • bovendien hoeven er een jaar lang 960 minder bomen te groeien vanwege de vermeden CO₂-uitstoot (48.000 kg CO₂eq per jaar).

Dat de voedselproductie een grote voetprint achterlaat wisten we al, maar toch schrikken we van deze cijfers. Jij kan zelf ook je eigen voetprint verkleinen: door minder weg te gooien, maar ook door bijvoorbeeld minder vlees te consumeren.

PS…

Inmiddels redden we al veel meer dan 1000 kilo per week. Want we zijn aan het opschalen! Hierover vertellen we snel meer.

Freke_klein_DEF
Freke van Nimwegen – Mede-oprichter Instock

 

Reacties

 1. Teri scully zegt

  Dit is allemaal prima maar wat doen jullie met niet verkochte producten? Gaat het soms naar de voedsel banken bijvoorbeeld of een goede doel? En wat kan al dit eten prijs zijn voor de binnengekomende asielzoeker?

 2. Mirando Timmermans zegt

  In de berichtgeving over het fenomeen voedselverspilling wordt met name de consument verantwoordelijk gehouden, echter ik denk dat de producent/retailer ook een verantwoordelijkheid heeft, als ik bijvoorbeeld denk dat er bv. 3 producten in een verpakking zit, dit is onlogisch als het merendeel van de gezinnen uit 4 of 5 personen bestaat.

  Verder denk ik dat vanuit de overheid veel meer en intensiever informatie moet worden verstrekt over de betekenis “houdbaar tot” en “te gebruiken tot”.

 3. Barbara Morrison zegt

  Ik probeer zo min mogelijk voedsel weg te gooien, probeer niet teveel te kopen, maar als ik teveel kook bewaar ik dit voor mijn kinderen, of ik neem producten die ik niet. Gebruik mee naar het verpleeghuis, waar de bewoners steeds minder te besteden hebben.

 4. Kitty Sies zegt

  ik deel eten wat ik over heb met mijn buren en/of kinderen (als ze toevallig langskomen) want ik heb de neiging om altijd teveel te koken. Ik gooi NOOIT eten weg…

 5. Cornelis Pieter Boers zegt

  Als ik boodschappen doe (ik ben alleenstaand)ben ik verplicht om een grote verpakking van wat ik wil te nemen.
  Want ik betaal altijd meer voor een klein zakje wortels en een grote zak is naar verhouding goedkoper.
  Er wordt alleen naar de grootverbruikers gekeken en de klein verbruiker wordt gestraft.
  Tip:Leg niet te veel aan producten klaar want een kwart kan je weggooien.

 6. Pablo zegt

  Ik gooi nooit voedsel weg, alleen als er echt schimmels of het is aan het rotten.
  Als er voedsel over de datum is wil niet zeggen dat het niet meer goed is, maar het is gewoon een datum waarin gedacht wordt dat het voedsel niet meer van verse kwaliteit is.

  Kortom voordat je voedsel wat over de datum is weggooit, controleer dit.
  Vlees en rauw voedsel zijn hierbij uitgezonderd want dat bederft het meest snel.

  Wat doet de Albert Heijn eigenlijk met onverkochte voedsel wat over de verkoopdatum is ?
  Is het niet handig om die dag daarvoor bijvoorbeeld 50% korting te geven in plaats van 35% ?
  Dit trekt waarschijnlijk meer kopers aan, en dus minder verspilling.

 7. Piet van der Aar zegt

  In de Fao rapporten staan een groot aantal factoren die medeleiden tot voedselverspilling. Enkele daarvan kunnen direct door retailers worden beinvloed. Bijv geen hamsteracties, die leiden tot meer kopen dan gewenst of een breed assortiment van hetzelfde product en zo zijn er nog wel enkelen te noemen. Wat doet AH met deze factoren.

 8. aglio zegt

  Ik denk dat je van elk restje een heerlijke ovenschotel kan maken, de koelkast is toch groot genoeg en sommige onder ons hebben er zelf 2.

 9. Erik Schulz zegt

  Soms kom je naar de winkel en heb je 2 paprika’s nodig. Dan blijkt dat 2 paprika’s duurder zijn dan een verpakking met 3 paprika’s. Op die manier veroorzaakt de winkel toch verspilling.

 10. Eggman zegt

  Ik erger me groen en geel aan de overcapaciteit in de winkel en wat er afgeprijsd wordt en niet verkocht wordt en gewoonweg dus teveel is in de winkel, jullie moeten zien dat op op is en dat je dan maar wat anders moet uitzoeken , er zijn 20 soorten the , eieren pasta soep groenten, oliën kazen melk desserts , ga terug naar basic en dwing fabrikanten niet te leveren of te straffen wanneer er iets op is dat zou de juiste politiek zijn , alleen zijn jullie bang dat de klant dan wegloopt en jullie omzet missen , maak de klant bewust dat iets op kan zijn maar dat er mogelijk een basic of ander merk ligt vanhetgene men zoekt, verbeter de wereld begin bij jezelf en leg het probleem niet elders neer of doe je beter voor dan je kunt zijn en doen op een andere manier

 11. Clemens zegt

  Na lezen van de eerdere reacties: Ik ben het met jullie eens!
  In mijn situatie, alleenstaand, kom ik regelmatig de uitdaging tegen dat supermarkten niet de hoeveelheden aanbieden die voor mij werkbaar zijn. Een van de ketens bij mij in de buurt biedt groenten per stuk aan, b.v. winterpenen, en dat is precies wat ik wil. Ook een kleine gecombineerde verpakking met een mini broccoli en mini bloemkool die zij aanbieden is, voor mij, te prefereren boven een grote versie. Wanneer gaat AH zich richten op de steeds groter wordende groep alleenwonenden?

 12. zegt

  Die is er ook omdat men laat afprijst, ik zit rond bijstandsniveau dus winkel na zes uur, maandags en dinsdags word brood afgeprijsd maar andere dagen niet schijnt een regel bij ons te zijn omdat ze zien dat mensen zoals ik hun vriezer volgooien dan voor een week,
  Broodjes en versgebakken broden worden nooit afgeprijsd en gaan met bakken vol naar het afval, toch idioot, t is al erg genoeg dat je zo moet leven en ik zie er echt veel die het niet breed hebben s.avond.
  Meestal haal ik zondags de actiebon voor bepaald brood groente etc. En ga s.avonds als het afgeprijsd is erom.
  Ik denk altijd dan er zijn er die op straat leven en niets hebben, schaam me er ook niet meer voor, maar vind het kwa overproductie en jullie weggooien lastig.
  Zo.n 5 jaar geleden deden verschillende supermarkten hun brood overschot rond half acht bij de uitgang en de kassa zetten dan mocht je iets meenemen als je iets kocht zoook de bloemen kreeg je dan gratis.
  Ik koop nooit bloemen dat is te duur dus voelde je je heel rijk als je met bloemetje naar huis ging.
  Echt zo erg niet om de overblijvers kwijt te raken hoeven jullie ook niet af te voeren en je krijgt toch een goede naam in je woonplaats.

 13. zegt

  I can't decide which one is more annoying: buying jeans or buying bra… Both make me furious every time I'm in the fitting room. That's the one reason I prefer skirts and hardly never buy new bras 😛

 14. zegt

  Ik doe elke dag boodschappen. Zo voorkom ik dat ik aan het eind van de week een hoop eten in de prullenbak moet gooien. Ik snap dat niet iedereen tijd heeft om het op deze manier te doen, maar ik denk wel dat het een enorme berg zou schelen.
  Bedankt voor dit interessante artikel.
  Vr. groeten,
  Saskia

 15. zegt

  Goed om te lezen dat jullie hier zo bewust mee bezig zijn. ik probeer ook zo min mogelijk weg te gooien, vaak vries ik iets in en eet ik het later in de week nog een keer :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Laat hier een reactie achter! Bekijk onze richtlijnen en voor vragen kunt u ons e-mailen.