De houdbaarheids-mythe

tumblr_nlijhafpa21u9x684o1_1280

Jullie zijn toch dat restaurant waar gekookt wordt met producten die over de datum zijn? Deze reactie horen wij vaak. Bij Instock gebruiken we echter producten die om andere redenen niet meer verkocht kunnen worden (bijvoorbeeld brood van een dag oud), maar niets is over de datum. De wetgeving schrijft voor dat je gekoelde producten met een verstreken houdbaarheidsdatum niet meer mag gebruiken voor verkoop. Maar eenmaal bij de consument, heeft deze datum een veel minder belangrijke betekenis. En laat dat nou net één van de oorzaken zijn waarom er bij huishoudens zoveel wordt verspild.

Instock zet voedselverspilling op de kaart. Vier Albert Heijn-collega’s vonden dat het tijd werd om iets te doen met producten die niet meer verkocht kunnen worden, maar nog wel helemaal goed zijn. Ze richtten stichting Instock op: in hun restaurant en toko in Amsterdam wordt elke dag gekookt met producten die dezelfde ochtend zijn opgehaald bij diverse Albert Heijn-winkels met een elektrische kar. 

Waar het fout gaat?

De associatie van voedselverspilling en ‘over datum’ is niet zo gek. Deze data worden afgelopen jaren vaak aangehouden als uiterste consumeerdatum. En dát is eigenlijk waar het fout gaat. In Nederland zijn we per persoon goed voor 47 kilo voedsel wat thuis in de afvalbak verdwijnt. Naar schatting wordt circa 15 procent van deze voedselverspilling veroorzaakt door een verkeerde interpretatie van houdbaarheidsdata. Het is luxe dat we een maatschappij hebben gecreëerd waar volop keus en aanbod is… Maar tegelijkertijd verliezen we daarmee de waarde van dat eten uit het oog. Je beseft vaak niet wat er voor nodig is geweest om die mooie producten op je bord te krijgen. Bovendien zijn we doorgeslagen met onze bezorgdheid over voedselveiligheid. In plaats van vertrouwen op onze eigen reuk- en smaakzintuigen vertrouwen we op een datum op de verpakking.

Te gebruiken tot

Hoe zit het nou precies met die houdbaarheidsdata? Wat belangrijk is om te realiseren is dat alleen de ‘te gebruiken tot’-datum (TGT) er echt toe doet qua voedselveiligheid. Deze aanduiding wordt gebruikt voor bijvoorbeeld vlees en vis, waarbij het op een gegeven moment daadwerkelijk gevaarlijk kan zijn om het nog te consumeren.

Tenminste houdbaar tot

De ‘tenminste houdbaar tot’-datum (THT) daarentegen, geeft een garantie tot wanneer een product minimaal houdbaar is. Het verschilt per product wanneer het écht niet meer goed is. Droogwaren zoals pasta en rijst of conserven in blik zijn bijvoorbeeld nog jaren na THT te eten. Ook verse producten, zoals eieren, hoef je na THT niet weg te gooien. Leg het ei voor het koken in een glas water: alleen als het ei gaat drijven is het niet meer goed. Bij melk en yoghurt kan je erop vertrouwen dat je het proeft of ruikt wanneer het niet meer goed is. Yoghurt kun je zelfs vaak een paar weken na de THT nog veilig eten. Een stuk harde kaas dat is gaan schimmelen? Snij het beschimmelde stukje eraf en er is niets aan de hand.

Beste kwaliteit tot

Bij groente, fruit en aardappelen staat soms een ‘beste kwaliteit tot’-datum vermeld. De enige functie die deze datum heeft, is om het FIFO (First In First Out) vullen mogelijk te maken. Immers, de groenteman in de Albert Heijn-winkel kan anders niet beoordelen welke paprika het langst in het schap ligt en op een gegeven moment vervangen mag worden door een verser exemplaar.

Slim koken

Als je dus slim wilt koken, hoef je alleen de TGT-datum te onthouden. En verder: ruiken en proeven in plaats van weggooien. Scheelt trouwens ook weer in je portemonnee…

Ps. op de Facebook-pagina van Instock plaatsen we regelmatig tips over hoe je producten het beste kan bewaren, wat je kan doen met je left-overs, of hoe je bijvoorbeeld producten kan conserveren of infuseren.

tumblr_inline_nlijd8ioOo1tn08sr_75sq
Freke van Nimwegen – Mede-oprichter Instock

 

Reacties

 1. Els Moest zegt

  THT 31-09-2015 Betekent dat 30-09- de laatste dag is of 31-09 . Volgens mij is tot dan 30-09. Maar ik heb al in verschillende winkels een discussie gehad hierover. Enkele zeggen dat het nog goed is op de 31e. Maar dan zou het toch moeten zijn : tot en met en niet tot ?

  • zegt

   Hoi Els, de THT datum op je product betekent in dit geval dat het tot en met de 31e verkocht wordt. Echter, wat ik ook in de blog schrijf is dat je deze THT datum niet als ‘de laatste dag’ voor consumptie moet beschouwen. Als de THT datum is verstreken, gewoon proeven en ruiken want hele grote kans dat het gewoon nog goed is!

   • Esmee zegt

    Even wachten……Als het om de tGt datum gaat, betekent dat wel degelijk,
    dat je het product maar tot 1 dag voor die datum mag gebruiken.

    Maar voor de duidelijkheid:
    De officiële Nederlandse taal is daar duidelijk in. Zo leren mensen het op school, en zo zijn de officiële richtlijnen om dingen te beschrijven.
    Als er geschreven(gedrukt) staat: tGt 31-09-2015, dan mag het maar uiterlijk op 30-09-2015 worden verkocht. Want er staat: tót, en niet: tot en met.

  • pino pinna zegt

   tht is inclusief de datum die erop staat het zou eigenlijk ook moet zijn thten met die datum zo staat het ook inde wet m v g pino

 2. P. van den Hout zegt

  Ik besteed hier niet zo heel veel aandacht aan; ik heb daar het geld niet voor.
  Nu ligt er een pakje kaas (t.h.t. 02-09-2015) onder in mijn koelkast en een vacuüm verpakt pakje snijworst (t.h.t. 20-08-2015), temperatuur is 2,5 gr. Het laatste gaat morgenochtend pas open; ik zal dan wel zien hoe het eraan toe is. Nu ziet het er nog goed uit, of het gisteren gekocht is.

 3. zegt

  Als 70-jarige vind ik alles dat weggegooid moet worden “zonde” en dus bepaal ik zelf of producten-over-de-datum nog geconsumeerd kunnen worden. Meestal geen enkel probleem.
  Zie overigens een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde.

 4. Luc zegt

  Een pak volle melk kan je een maand goed houden. Als je thuis komt, pak opendraaien en alle lucht eruit knijpen. Dopje er weer op draaien.
  Elke keer als er een glas melk is uitgenomen de lucht weer verwijderen, pak ziet er daarna niet uit.
  Dit werkt alleen in de koelkast.

 5. Yvonne zegt

  Bij blikken, glazen potten en weckpotten is het soms zo dat je ze jaren na de THT datum nog heel goed kunt eten.
  Alleen wanneer het blik bol gaat staan is de inhoud niet meer goed. Bij weckpotten en glazen potten moet je ook gewoon proeven/ruiken/kijken

 6. J.Kokken - Domerchie zegt

  Ik kocht laatst biologisch gehakt h.o.h. en toen ik de verpakking openmaakte rook ik een bijzonder luchtje . Het etiket vermeldde dat er behalve 50 % varkensvlees en 50% rundvlees ook aroma van biologische oorsprong in zat . Dit vind ik niet juist , ik ben allergisch voor verschillende dingen en als ik het gehakt wil kruiden doe ik dat wel op mijn eigen manier.
  Is het gehakt ook leverbaar zonder de toevoeging ?

 7. Schipper zegt

  Ik vind dat de ThT bij veel producten te onopvallend en slecht aangeven worden
  Graag groter en een opvallende kleur weergegeven worden

 8. Ina Visser=Bakker zegt

  Het zoeken naar de juiste datum is voor mij een opgave.
  vaak gedrukt op de doorzichtige plastic verpakking.
  gebruik een vergrootglas

  donkerblauwe ondergrond met zwarte letters op doppen van flessen etc.

  kortom een wanhoop.

 9. zegt

  ik lees dit wel. Mijn AH is in Leerdam. Daar is recent met nieuwe filiaalhouder een nieuw beleid met betrekking tot de UVD. Vroeger was 1 dag van te voren afgeprijsd, maar nu pas op de dag zelf. Met vis en vlees ben ik hier voorzichtig mee, Wanneer ik product koop met nog 1 dag te gaan, denk ik: oke? Maar met de dag zelf pas afgeprijsd, daar moet ik nog aan wennen of zal daar nooit aan wennen, Ik eet graag lekker en ook goede product, daar zal het bij AH niet aan liggen, product is altijd goed. Maar met verschoven afprijzingsdatum, een dag verder, dus kopen met de uiterste verkoopdatum, koop ik niet. Ik ben wel heel reclamebewust maar eet graag visje of goed stukje vlees en dan weet ik dat iets goeds ook goede prijs heeft. Maar mijn AH doet afprijzen pas op de dag zelf, dat het artikel afloopt en dat was ik niet gewend en daar heb ik nog steeds moeite mee. Dan koop ik niet. En dan heb ik het dus over vlees en vis he? Niet een blikje. Verder is AH natuurlijk prachtige supermarkt. Maar ze hebben met de nieuwe filiaalhouder hun afprijzingsdatum een dag opgeschoven en dat moet ik nog vertrouwen. En daar ben ik vooralsnog heel voorzichtig mee.

  • Anna zegt

   Erik, dat ligt niet aan de nieuwe filiaalmanager in jouw winkel hoor. Dat is waarschijnlijk gewoon de nieuwe procedure van AH om geld te besparen door pas op het laatste moment artikelen af te prijzen. Ik merkte het ook al dat waar er vaak vlees met een 35% sticker niet nog 2 dagen, maar 1 dag meekan. En natuurlijk adviseert ah de houdbaarheidsdatum, ze gooien er zo veel rommel in dat het stijf staat van de conserveringsmiddelen dus om die reden zou ik je stukje afgeprijsde vlees niet laten liggen hoor.

  • pino pinna zegt

   als iedereen de producten met de dag afloop datum van die dag laat liggen en ze blijven er mee zitten gaat het vanzelf weer anders dit ligt dus aan de kopers zelf iedereen het zo gaat doen komt het vanzelf weer goed

 10. Chris zegt

  Je ziet steeds meer koel vers producten met een royale houdbaarheidsdatum zoals sappen en salades, maar kijk je onder op het etiket staat er na openen ‘beperkt houdbaar’. Hoe zit dat?

  • pino pinna zegt

   hoi chris na openen beperkt houdbaar betekent dat wanneer je het op de juiste wijze opslaat en het niet opend dan kan je het bewaren tot de datum die erop staat maar NA opening er lucht( zuurstof) bij komt dan gaat het product reageren en is het maar een paar dagen houdbaar waar je het ook bewaart volgens de voorschriften

 11. zegt

  de laatste tijd vind ik dat het fruit achter uit gaat (wild perziken knetter hart en zonder smaak ook de nectarinen zit echt geen smaak meer aan nu wil ik niet zeggen dat ze duur zijn maar wat ik betaal wil ik ook graag eten toch blijkt dat ook mijn familie er klachten over had kunnen de jongens ook niks aan doen snap ik dus wordt weer zoeken naar iets anders lekkers
  maar een plus punt het vlees bij jullie is echt super lekker mals groetjes liefheksje

 12. A.C. Kuipers zegt

  Hoe zit dat met de vers-geperste sappen ? Op de wikkel staat dat de garantie vervalt als de fles wordt geopend. Doch de conditie van de inhoud van deze glazen flessen kan ik niet controleren. Wat moet ik doen als bij thuiskomst (10 minuten na het afrekenen) blijkt dat de inhoud gegist is en uit de fles spuit als ware het champagne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Laat hier een reactie achter! Bekijk onze richtlijnen en voor vragen kunt u ons e-mailen.