Same day, of instant delivery?

Blig week 35

Een consumententrend die we al langer spotten, is dat klanten alles direct willen hebben: ‘I want it now’. Een van de diensten die daar op inspringt, is same day delivery. Dit houdt in dat je online bestellingen binnen een paar uur bezorgd kunt krijgen op een plek waar jij dit wilt.

Same day delivery is een dienst die in eerste instantie vooral zichtbaar was bij fashionretail, webshops zoals bol.com en maaltijdbezorgconcepten zoals bijvoorbeeld thuisbezorgd.nl en Foodora. De laatste tijd, voornamelijk in Amerika en China, zie je nu ook diensten oppoppen die verse producten binnen een uur bij klanten bezorgen. Een pizza of een maaltijd worden al langer binnen een korte tijd afgeleverd. Maar producten waarop je voorheen een paar dagen moest wachten, zoals non-food- of langhoudbare producten, worden nu ook steeds vaker snel bezorgd.

Naleveren

Ook bij Albert Heijn zitten we natuurlijk niet stil en houden we deze ontwikkeling scherp in de gaten. Zo zijn wij gestart met een proef in Hilversum en Amstelveen waarbij we online bestelde boodschappen vanuit de winkel naleveren aan onze zakelijke klanten. Mocht er een product, om wat voor reden dan ook, niet via ah.nl bezorgd kunnen worden, dan zorgen we er nu voor dat die producten toch op ongeveer hetzelfde moment bezorgd worden. De medewerkers die zich hebben aangemeld en in de buurt zijn van een klant, krijgen op basis van hun locatie een pushbericht op hun smartphone met daarin een opdracht om de benodigde producten te bezorgen. Één medewerker kan de opdracht oppakken, de boodschappen in de winkel doen waar hij werkt en de boodschappen bezorgen bij de klant. Indien hij de opdracht goed heeft uitgevoerd, krijgt hij daar een vergoeding voor. Hierdoor kunnen winkelmedewerkers naast hun normale werkuren een extra centje verdienen.

Binnen een uur

Afgelopen weken hebben wij daarnaast een proef gedaan in het centrum van Amsterdam waarbij klanten binnen een uur boodschappen op de fiets bezorgd kregen. Via de AppieNow-app kun je de boodschappen selecteren en aangeven waar je de boodschappen bezorgd wilt hebben. Het lijkt mij wel makkelijk als je met vrienden in het park zit en je wat lekkere dingen wilt bestellen voor je picknick.

Maaltijden thuisbezorgen

Tot slot loopt op dit moment een proef om maaltijden binnen een uur thuis te bezorgen bij klanten in Zaandam. Speciaal voor deze bezorgservice zijn er elf heerlijke maaltijden ontwikkeld door de bekende Nederlandse chef-kok Pascal Jalhaij. De maaltijden worden besteld via de AppieNow-app. Eigen medewerkers van Albert Heijn bezorgen vervolgens binnen 60 minuten op de fiets de maaltijd bij klanten thuis. Het enige dat de klant nog hoeft te doen, is de oven aanzetten en binnen 20 minuten is een heerlijke maaltijd bereid! In een stad als Amsterdam zie je steeds meer partijen starten met het thuisbezorgen van echt lekkere maaltijden. In de kleinere stad moet de consument het vaak nog steeds met de kebab- en pizzabezorging doen.

Op de fiets

In Amerika gaan ze nog een stap verder en zijn ze aan het kijken naar de mogelijkheden om bestellingen per drone te laten bezorgen. Bij Albert Heijn doen we het echter gewoon op zijn Hollands, lekker op de fiets.

Martin_klein_DEF
Martin Gerssen – Retail innovatie team Albert Heijn

Reacties

 1. Ruud van der Leij zegt

  AppieNow qua idee is top, helaas waren er teveel gebreken in de uitvoering. Geloof is segmentatie m.b.t. bezorging. Iedere variant heeft zijn eigen beperkingen en kwaliteiten. Hoop dat AppieNow groots en kwalitatief weer opgepakt gaat worden!

  • Martin Gerssen zegt

   HOi Ruud,

   Fijn om te horen dat je enthousiast bent. In de pilotfase proberen we altijd zoveel mogelijk leren. We hebben in ieder geval al één fan:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Laat hier een reactie achter! Bekijk onze richtlijnen en voor vragen kunt u ons e-mailen.