Mobiel: niet meer weg te denken

tumblr_nmfp9bvynL1u9x684o1_1280

Toen ik 8 jaar geleden in de winkel werkte, was een mobiele telefoon op zak uit den boze. Tegenwoordig pakken medewerkers het liefst hun eigen mobiel om vragen van klanten te beantwoorden, en ook voor een goot aantal klanten is de mobiele telefoon niet meer weg te denken.

Toen ik 8 jaar geleden in de winkel werkte, was een mobiele telefoon op zak uit den boze. Ik moest vaak generatie ‘Einstein’ terugsturen naar de kantine om hun mobiel in hun kluisje op te bergen. Tegenwoordig pakken medewerkers het liefst hun eigen mobiel om vragen van klanten te beantwoorden. Alle winkels beschikken over wifi en de medewerker beschikt zelf over de nieuwste telefoon. Ook voor een groot aantal klanten is de mobiele telefoon niet meer weg te denken. Boodschappenlijstjes, looproute, recepten en inspiratie worden al shoppend opgehaald in de winkel. Overigens is het nog steeds de regel dat je je mobiel niet bij je hebt tijdens het werken, de vraag is natuurlijk hoe lang nog.

Knappe koppen

Er lopen tussen de medewerkers in de winkels van Albert Heijn zelfs zulke knappe koppen rond dat de beleidsmakers op het hoofdkantoor soms het nakijken hebben. Zo is er in Almere een medewerker die een app heeft gebouwd waarmee je de productinformatie van de gehele groenteafdeling kunt opzoeken, inclusief bewaaradvies en bereidingswijze. Gemaakt zodat collega’s dit gemakkelijk kunnen opzoeken. Het is ook best lastig voor een 16-jarige medewerker om uit te leggen hoe je postelein moet koken… En inmiddels maken ook klanten gebruik van de app.

Persoonlijke assistent

In Vlaardingen loopt op dit moment een proef waarmee winkelmedewerkers over een mobiele persoonlijke assistent beschikken. Hiermee kan de medewerker productinformatie opzoeken, voorraden inzien en direct aanpassen en in de toekomst bellen. Ook deze app is ontwikkeld door een winkelmedewerker.

Onmisbaar

Om de mobiele telefoon helemaal onmisbaar te maken heeft Albert Heijn in 200 winkels mobiel zelfscannen uitgerold. Je kunt dus via Appie op je eigen mobiele telefoon producten scannen met behulp van de camera, waardoor je niet meer in de rij hoeft te staan bij de kassa. Er is al een behoorlijk aantal klanten dat hier gebruik van maakt. Ook hebben we nagedacht over een houder voor je mobiele telefoon, zodat je de handen vrij hebt tijdens het shoppen. Deze houder hebben we uitgedeeld tijdens de introductie van mobiel zelfscannen.

Vraag het de medewerker

De mobiele telefoon is dus niet meer weg te denken. Wat voor innovaties kunnen we de komende jaren verwachten? Ik zou zeggen…vraag het aan de winkelmedewerker.

tumblr_inline_nmfp8fb9O11tn08sr_75sq
Martin Gerssen – Retail innovatie team Albert Heijn

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Laat hier een reactie achter! Bekijk onze richtlijnen en voor vragen kunt u ons e-mailen.