Internet of Things

Internet of things_DEF

Afgelopen week bereikte ons het bericht dat Samsung met een nieuwe koelkast op de markt komt. Een koelkast die niet alleen voorzien is van een groot televisiescherm, maar waarbij je ook eenvoudig op je mobiel kunt zien wat er nog in ligt. Wel zo makkelijk als je in Appie staat en je even een kijkje in de koelkast wilt nemen.

Dit soort toepassingen komen we steeds vaker tegen. Ook wel “Internet of things” genoemd. Deze trend houden wij vanuit innovatie natuurlijk nauwlettend in de gaten. “Internet of things”, oftewel “internet der dingen” wordt steeds meer werkelijkheid.

Snijplank met ingebouwde weegschaal

Op het hoofdkantoor in Zaandam hebben we een snijplank met een ingebouwde weegschaal en een koppeling met een tablet. Zo krijg je tijdens de bereiding niet alleen de receptuur te zien op je tablet, maar houdt de weegschaal ook nog eens exact bij hoeveel er van een bepaald ingrediënt in het gerecht gaat. Bij het opscheppen weeg je dan ook je bord, waardoor je uiteindelijk precies weet hoeveel voedingstoffen je per persoon binnenkrijgt.

Gewicht, vetpercentage en BMI aflezen

In het verleden hebben wij ook een proef gedaan met een interactieve weegschaal. De weegschaal is thuis aan het netwerk gekoppeld, waardoor je eenvoudig je gewicht, vetpercentage en je BMI kunt aflezen op je mobiel. Ook kun je buddy’s zoeken bij jou in de buurt die ook zo’n weegschaal hebben. Je kunt elkaar dan motiveren om je ideale lichaamsgewicht te bereiken.

Slimme pannen en magnetrons

Sinds kort is er ook een pan op de markt die is uitgerust met bluetooth. De pan maakt verbinding met je tablet of mobiel en vertelt je wanneer je je stukje vlees moet omdraaien. Voor mensen die niet zo handig zijn in de keuken is dit echt een uitkomst. In het kader van de vergrijzing zijn we ook al een tijdje aan het kijken naar een magnetron die automatisch weet op welk programma een maaltijd opgewarmd moet worden. Wel zo handig als je ogen minder worden en magnetrons ingewikkelder.

Automatisch boodschappen doen

Ook voor het boodschappen doen zijn er “Internet of things”-oplossingen. De grootste online retailer van de wereld is gestart met de Amazon Dash Replenishment Service (DRS), die bestelt automatisch producten wanneer de voorraad opraakt. Dit in samenwerking met enkele fabrikanten van slimme toestellen. Wie een compatibel model van een General Electric-wasmachine of een Brother-printer in huis heeft, hoeft sinds 19 januari niet eens meer op een knop te drukken: de toestellen registreren zelf wanneer ze wasverzachter of een nieuwe toner nodig hebben en plaatsen automatisch hun bestelling bij Amazon. De e-tailer wil de dienst snel uitrollen naar andere fabrikanten, waaronder Samsung, Brita, Sealed Air, August, Oster, Petnet, Purell en Whirlpool.

Mobiele mogelijkheden

Dat je met je mobiele toestel bij ons in de winkel veel mogelijkheden hebt, heb je misschien al gemerkt de laatste jaren. Zo is het al vrij normaal dat je een digitale boodschappenlijst op je mobiele telefoon oproept, die je al eerder thuis op je tablet hebt gemaakt. Ook kun je dezelfde boodschappenlijst delen met de rest van je gezinsleden. Wel zo gemakkelijk als ze de lijst willen aanvullen. Een recept kun je eenvoudig ter plekke in de winkel opzoeken om vervolgens de ingrediënten op je boodschappenlijstje te zetten, in de looproute van je winkel. Als je daarna ook nog gaat zelfscannen met je mobiele telefoon (inmiddels mogelijk in meer dan 200 winkels), dan ben je helemaal innovatief bezig. Wat betreft die weegschaal, die ligt er even uit na de feestdagen … soms slaan we een trend over :-)

Martin_klein_DEF
Martin Gerssen – Retail innovatie team Albert Heijn

Reacties

  1. Harm van de Pas zegt

    En nou nog een koppeling met Health van Apple, en we krijgen op ons lijf geschreven recepten voorgesteld waarvan de ingrediënten ons vanzelf worden voorgesteld of, nog beter: automatisch besteld en bezorgd…
    Of draaf ik nu door?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Laat hier een reactie achter! Bekijk onze richtlijnen en voor vragen kunt u ons e-mailen.