Succesvolle sociale samenwerking

Avocados_DEF

Ik ben de zoon van een veeboer uit het noorden van New South Wales in Australië. Vijf jaar gelden kwam ik naar Nederland om bedrijfskunde te studeren in Rotterdam. Ik kreeg een beurs van Rotary International, een prachtige organisatie die jonge mensen ondersteunt met speciale studiebeurzen. Inmiddels heb ik bij Ahold kunnen werken aan een nieuw sociaal businessmodel. Precies wat ik wilde!

Eerder leerde ik groente- en fruitleveranciers op één van de eilanden in de Indonesische archipel hoe ze hun producten in de bergen konden kopen, zodat ze de kleine maar groeiende supermarkten op het eiland konden voorzien van voedsel. Dat was succesvol en erg leuk om te doen, maar ik wilde meer. Ik wilde zien of dat ook met grote retailers, die echt wereldwijd actief zijn, zou werken.

Voet tussen de deur bij Ahold

Daarom liet ik Rotary International weten dat ik graag een MBA wilde halen aan een managementschool  om te gaan werken bij één van de grote Europese ketens. Op deze manier zou ik kunnen zien hoe zij hun producten inkopen en of kleinschalige landbouwbedrijven in de bedrijfsvoering zouden kunnen worden opgenomen. Een paar jaar later had ik een voet tussen de deur bij Ahold, een prachtig bedrijf dat zich echt bezighoudt met verantwoordelijk ondernemen. Maar ik had al snel genoeg gezien van de aanvoerketen om te beseffen hoe moeilijk het zou zijn om kleine boeren in deze enorme ketens op te nemen. Hoe zouden ze kunnen concurreren met de wereldwijde spelers? Hoe zouden ze kunnen opboksen tegen bedrijven die beschikken over hun eigen boerderijen, vrachtschepen en magazijnen in Europa?

Nieuwe businessmodellen

Toen kwam de Partnership Verkiezing op mijn pad, een wedstrijd met als doel het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen. De belangrijkste vraag daarbij was hoe Nederlandse bedrijven geld kunnen verdienen in ontwikkelingslanden. Wat kunnen Nederlandse bedrijven doen om een positieve impuls te geven aan de omgeving, zonder afhankelijkheid te creëren? Kortom, initiatieven met een eigen businesscase die in de loop van de tijd voldoende winst zouden opleveren, zodat er geen geld of donaties meer in hoeven te worden gestoken. Dit was een perfecte manier om aan mijn doel te werken, de reden waarom ik bij Ahold was gaan werken!

Meer geld voor plattelandsgemeenschappen

Een aantal jaar later draait het project in samenwerking met de Albert Heijn Foundation. Vorige week hebben de eerste avocado’s, uit een arm deel van Zuid-Afrika, hun weg gevonden naar de klanten van Albert Heijn. Om dit te vieren, is er een speciale kist overhandigd aan minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Elk jaar zullen er meer avocado’s komen, en dus meer geld dat terugstroomt naar plattelandsgemeenschappen in het arme deel van Zuid-Afrika, langs de grens met Mozambique.

Taak voor Albert Heijn

En nu? Wat wordt ons volgende product met sociale invloed? Wat wordt de volgende combinatie van een project dat zichzelf in de loop van de tijd kan bedruipen, maar ook een positieve sociale invloed heeft op een plattelandsgemeenschap met minder economische toegang? Hierin ligt een taak voor Albert Heijn: samen met de Albert Heijn Foundation broeden op nieuwe initiatieven waarbij het mes aan twee kanten snijdt. Enerzijds producten van topkwaliteit, anderzijds een duurzaam sociaal effect waar klanten een bijdrage aan kunnen leveren door de producten te kopen.

Alex Dalley_DEF
Alex Dalley, strategic sourcing

Reacties

 1. zegt

  Mooi initiatief vandaar dat ik veel avocado’s eet, ze zijn nu ook vaker in de aanbieding,
  Wat ook mooi zou zijn is, dat jullie juist vanuit israel de BDS produkten gaan leveren ze komen allemaal uit een omgeving waar de arme joden en Palestijnen wonen en samenwerken, het hele concept is juist dat ze in die gebieden samen werken en wonen en leven in harmonie.
  Het gaat om olijven,olieen, noten, wijnen, citrusvruchten en ander fruit, dadels granaatappels etc. nu verkopen jullie alleen nog de houmous.
  Kijk maar naar Rusland die omdat de EU geen open handel wil drijven met hen ze gelijk voor Israel de deuren openen.
  Politiek en voedsel kloppen niet je doet er altijd de arme bevolking van een land mee tekort, wees wijs AH en veel mensen gaan dan over op bewust inkopen bij hun supermarkt die met respect handelen.

  • zegt

   manngficeit issues altogether, you simply won a new reader. What would you suggest in regards to your submit that you simply made some days in the past? Any certain?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Laat hier een reactie achter! Bekijk onze richtlijnen en voor vragen kunt u ons e-mailen.