Je doet zelf toch ook alleen een jas aan als het nodig is?

tumblr_nmqm3qCQGR1u9x684o1_1280

Je doet zelf toch ook alleen een jas aan als het nodig is? Toen de supermarkt een jaar of vijftig geleden in opmars kwam, werden groente en fruit bijna alleen maar onverpakt verkocht. Gaandeweg zijn we steeds meer producten gaan verpakken. In mijn ogen zijn we hier echter een beetje in doorgeschoten.

Toen de supermarkt een jaar of vijftig geleden in opmars kwam, werden groente en fruit bijna alleen maar onverpakt verkocht. Gaandeweg zijn we steeds meer producten gaan verpakken omdat dit soms beter is voor de kwaliteit en soms gewoon handig meenemen is. We zijn hier echter in mijn ogen een beetje in doorgeschoten. En niet alleen in mijn ogen. We horen van steeds meer klanten dat zij liever onverpakte producten kopen vanwege met name de impact op het milieu. Vandaar dat ik eind 2014 heb besloten om het hele groenteassortiment door te lichten en indien mogelijk te stoppen met het verpakken van producten. We noemen dit project ‘Jas Uit’.

Sterk genoeg

Samen met onze leveranciers hebben we een shortlist gemaakt en zijn vervolgens met deze producten testen gaan doen. Zou het niet meer verpakken van deze producten een negatieve impact kunnen hebben op de kwaliteit? Uiteindelijk hebben we voor 16 producten besloten dat we ze, of het hele jaar door of een gedeelte van het jaar, niet meer verpakken. Radijs bijvoorbeeld wilden we wel overbrengen maar dit bleek niet slim vanwege de houdbaarheid. Voor 11 van de 16 geldt dat we ze jaarrond onverpakt gaan verkopen en voor 5 van de 16 geldt dat we dit alleen doen wanneer het product sterk genoeg is. Oranje paprika bijvoorbeeld kun je in de zomer als hij uit Nederland komt onverpakt verkopen, maar in de winter als hij uit Marokko komt niet in verband met de reistijd.

Zoveel voordelen

De eerste 6 producten zijn we per half februari onverpakt gaan verkopen. De rest volgt de komende tijd. Producten die overgaan zijn bijvoorbeeld winterpeen, spitskool, koolraap, groene kool, zoete puntpaprika. Ook gaan we bij 3 biologische producten werken met stickers of elastische labels (elastitags) in plaats van plastic.
Niet meer verpakken heeft zoveel voordelen. Het is beter voor het milieu en we besparen veel kosten die we weer kunnen investeren in lagere verkoopprijzen. Bij een product als snijbonen kun je voortaan zelf kiezen hoeveel gram je wilt kopen, wat ook goed is tegen voedselverspilling. En de afdeling wordt er een stuk aantrekkelijker van.

Echt een verschil maken

In het verlengde van project ‘Jas Uit’ ben ik gaan nadenken over wat ik nog meer kan doen om mijn assortiment te verduurzamen op het gebied van verpakkingen. Als volgende stap stoppen we met het etiketteren van producten als dit niets toevoegt. Dit gaan we project ‘Etiket Af’ noemen. Soms is het nodig om te etiketteren, bijvoorbeeld om onderscheid tussen biologische en conventionele bleekselderij duidelijk te kunnen maken. Maar als het niets toevoegt, kunnen we ook daarmee stoppen. Dit gaat hopelijk resulteren in miljoenen etiketten die we niet meer hoeven te gebruiken. Met dit soort projecten kunnen we stap voor stap echt een verschil maken.

tumblr_inline_nmqm01PcqK1tn08sr_75sq
Frank Loos – Category manager groente

Reacties

 1. Lia zegt

  Ik ben vaak op vakantie in Duitsland.Daar kan je in de biologische winkel een herbruikbaar zakje kopen,waar je b.v je appels in kan doen.Hoef je geen plastic zakjes meer te pakken.Ook zijn daar de tasjes bij de kassa afgeschaft[net als bij de Jumbo] .Ook bij de Carrefour in Frankrijk.Iedereen weet nu daar,dat je een boodschappentas mee moet nemen!

 2. zegt

  Het is u 22 de ember en ik zie de Winterpeen, spitskool, groenekool en de zoetepuntpaprika gewoon in plasticverpakking liggen,
  ik heb er ook niet zo.n moeite mee aangezien ik veel mensen alle kooltjes etc. Zie bevoelen knijpen vooral advocado.s die onverpakt zijn en ik dat ook niet lekker vind die losse kleine tomaatjes iedereen graait erin en kinderen vinden het echt leuk om mee te knikkeren, dus als je wat rondkijkt bij de groente zie je veel wat aandacht vraagt.
  Gesneden groenten bij aanvullen gooien ze eerst de zakken uit het schap op de grond en leggen ze deze als laatste vooraan, lekker eind van de dag als half Zierikzee daar gelopen heeft, hoe simpel kunnen winkels zijn, maar als de controle dienst komt is alles opgeruimd en schoongemaakt.
  Ik vind het grappig om opmerkzaam mijn boodschappen te doen ik smile er maar om.

 3. Kathleen Alimoenadi zegt

  Het is inmiddels bijna 2017 en ik heb net zero waste movement ontdekt.
  De groenteafdeling mag echt beter. Ik heb nu zelfs herbruikbare groente zakken gekocht, maar door zoveel plastieke verpakkingen word ik gedwongen om naar de lokale groente boer te gaan of Turkse supermarkten. Simpele appels, komkommers, snijbonen zijn allemaal verpakt. Snap dat het per seizoen verschilt maar de komkommer is bv altijd verpakt. Vind dit erg jammer. Ik ga graag naar de AH voor al mijn boodschappen.
  Ik zie ook graag melk in glazen flessen of als statiegeld flessen. Liefst al het zuivel zoals vla.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Laat hier een reactie achter! Bekijk onze richtlijnen en voor vragen kunt u ons e-mailen.