Heel Nederland aan de schol!

tumblr_no1am2G7B31u9x684o1_1280

Vorig jaar februari was mijn eerste kennismaking met het vissersdorp Urk. Ik was nog nooit op Urk geweest (Urk is namelijk een eiland), maar was direct onder de indruk.

Ik ontmoette er namelijk Klaas Kramer. Hij is schipper van de GY-57, een kotter die op schol vist. Vol passie en trots vertelde hij mij over de dagen die hij op zee doorbrengt om Nederland (maar zou later blijken, vooral de landen buiten Nederland) van schol te voorzien*. Een schol is qua uiterlijk enigszins te vergelijken met slibtong. Een platte witte vis, duidelijk herkenbaar door de oranje stippen. Schol is van zichzelf magere vis, heeft een neutrale smaak en is lekker mals van structuur.

Waarom eten wij geen schol?

Wij Nederlanders zijn echte vissers. Al eeuwen vissen wij in de zeeën rondom ons land. Het eten van vis doen wij echter veel minder. Wij eten bijvoorbeeld tot 5 x minder vis per persoon dan een Fransman of een Spanjaard. De vissen die wij het meest eten zijn tonijn in blik, zalm en pangasius. Lekkere vissen, maar ze komen niet uit Nederland. Veel van de vis die wij in Nederland vangen, eten wij niet op, maar gaat naar het buitenland. Van de schol wordt vaak tot wel 90 procent naar het buitenland geëxporteerd. Vaak tegen lage prijzen, bedoeld voor de diepvrieshandel. Terwijl wij dit lekkere visje gewoon voor het grijpen hebben, verhandelen wij dit allemaal aan het buitenland. Ik vind dit hartstikke zonde.

Superverse vis van Klaas

Het werd mij direct duidelijk; we moeten heel Nederland aan de schol krijgen. Heel Nederland moet weten van hoe dichtbij onze schol komt. En nog belangrijker; wij moeten Nederland laten ervaren hoe lekker schol is. Om dit voor elkaar te krijgen, moet allereerst duidelijk worden dat de schol een echt Hollands product is. Daarom hebben wij de keus gemaakt om al onze verse schol in te kopen vanaf de boot van Klaas. Transparant, en het zorgt voor superverse vis, want we slaan de afslag over. De GY-57 brengt de schol direct naar onze leverancier. Ook goed om te weten, is dat al onze schol MSC gecertificeerd is. Oftewel de schol wordt duurzaam gevangen, met zorg voor de bodem en het scholbestand. De GY-57 vist volgens de Twinrig methode. Door deze manier van vissen is de bijvangst beperkt, is er minder bodemberoering en gebruikt de boot minder brandstof dan bij de meest gangbare boomkorvisserij.

De beste kwaliteit en zorg

Hiernaast moeten we klanten helpen bij het bereiden van schol. Daarom staan er inmiddels 43 scholrecepten online, op de website van Allerhande. Wij gaan fors inzetten op dit visje en dat maakt mij trots! Het geeft een kick om als het grote Albert Heijn op een kleine manier in te kopen, om zo de beste kwaliteit en zorg te realiseren. Toch hoop ik dat we straks iets groter moeten inkopen en naast de GY-57 nog een paar boten moeten aanhaken, dat zou betekenen dat we een (groter) deel van Nederland aan de schol hebben gekregen, en daar gaan we voor!

* Heb je geen idee hoe er gevist wordt? Check hier de GY-57 in de storm.


Tjebbe Onnes – Category manager Vis bij Albert Heijn

Reacties

 1. SLV zegt

  Mooie doelstelling want schol is een prachtvisje, net als andere Nederlandse soorten. Probleem is dat veel vis onbekend is en onbekend maakt onbemind.

  Over onbekend gesproken, je zou echter wel verwachten dat de category manager vis weet dat het sliptong is en niet slibtong 😉

  Ach, zo zie je maar weer, AH kan ook nog wat leren over Nederlandse vis. Omdat ‘ie zo lekker is.

  • Tjebbe Onnes zegt

   Dat mag je inderdaad van de Category Manager Vis verwachten. Bedankt voor de scherpe opmerking. Op mijn bord herken ik de sliPtong gelukkig zeker!

 2. Harm zegt

  Dat is natuurlijk een top idee.
  Het is super dat dit top product in de schappen komt.
  Maar toch heb ik een paar vraagjes wie gaat de vis bewerken?
  En is dit niet oneerlijke concurentie.
  Dat jullie buiten de veiling om gaan.
  Maar goed een goed idee om iedereen aan de schol te krijgen is het zeker.
  In iedergeval beter dan die rommel uit vietnam

  • Tjebbe Onnes zegt

   Beste Harm, wij zien dit niet als oneerlijke concurrentie maar als een andere manier van werken, waarbij wij nog sneller de schol in onze winkels kunnen krijgen. De schol wordt op Urk gefileerd door Korf Vis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Laat hier een reactie achter! Bekijk onze richtlijnen en voor vragen kunt u ons e-mailen.