Voortschrijdend inzicht

tumblr_nn3qu8k6tJ1u9x684o1_1280

Ik heb twee kinderen en twee stiefkinderen, een modern samengesteld gezin. Alle vier de kinderen zijn in de dertig. Ik kan mij de zwangerschappen van die twee van mij nog goed herinneren. Ik moest volstrekt zoutloos eten, omdat ik een hoge bloeddruk had. Tegenwoordig zijn er heel andere ideeën over eten en zwangerschap.

Ik heb twee kinderen en twee stiefkinderen, een modern samengesteld gezin. Alle vier de kinderen zijn in de dertig. Ik kan mij de zwangerschappen van die twee van mij nog goed herinneren. Ik moest volstrekt zoutloos eten, omdat ik een hoge bloeddruk had. Het ging met mijn zwangerschappen ook niet goed, maar u weet: alleen het resultaat telt en het resultaat mag er zijn. Gelukkig maar!

Woorden schieten te kort

In die tijd was volgens wetenschappers zoutloos eten essentieel om de bloeddruk onder controle te houden. Zoutloos dus, zoutarm was niet genoeg. Zoutloze melk: woorden schieten tekort om uit te leggen hoe vies melk smaakt waar natrium uitgehaald is. Ik verstopte die melk in aardappelpuree, of maakte er vanillevla van custardpoeder mee.

Dertig jaar geleden

Zoutloos brood was ook al niet te eten. Dertig jaar geleden ging het bij het vermijden van risico’s tijdens een zwangerschap eigenlijk maar om twee dingen: geen zout bij stijgende bloeddruk en je mocht als zwangere de kattenbak niet verschonen. Daardoor kon je een infectie met parasieten oplopen, die het ongeboren kind kunnen schaden.

Foliumzuur

Nu, dertig jaar later, is de wetenschap volledig van mening veranderd! Natuurlijk, de kattenbak niet verschonen geldt nog altijd, maar er staat letterlijk op de site van het Voedingscentrum:  ‘Een zoutbeperkt-dieet bij hoge bloeddruk tijdens zwangerschap is niet nodig’. In plaats daarvan zijn andere zaken rond eten en zwangerschap belangrijk. Bijvoorbeeld dat je foliumzuurtabletten moet slikken als je van plan bent zwanger te worden of dat al bent. Er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat foliumzuur helpt om afwijkingen aan het baby’tje te voorkómen. Dat wist men nog niet toen ik zwanger was.

Zachte kazen van rauwe melk

Er is een hele waslijst met wat je allemaal niet mag eten. Bepaalde vissoorten, leverproducten, sushi, rauwe vis, rauwe of gedroogde vleeswaren en natuurlijk geen alcohol. En wat je vooral niet mag eten: zachte kazen gemaakt van ongepasteuriseerde (rauwe) melk. Dus laat die Brie de Meaux, Camembert au lait Cru, Reblochon fermier en Coulommiers alsjeblieft staan. Er bestaat een risico dat je er een infectie met de bacterie Listeria door oploopt. Slechts een heel kleine kans op besmetting, maar de gevolgen zijn desastreus. De zwangere vrouw kan zelf doodgaan, maar vooral ook gaat het ongeboren kind er dood aan. Daarom hebben we bij Albert Heijn die zachte kazen van rauwe melk voorzien van een stickertje waarop staat dat een zwangere vrouw die niet moet eten.

Wetenschappelijk bewijs

Voor al deze verboden etenswaren bestaat keihard wetenschappelijk bewijs. Dat was er dertig jaar geleden voor zoutloos eten ook. Ik geloof zelf heilig in de wetenschap. Het helpt helaas niet dat wetenschappers af en toe zo radicaal van mening veranderen. Laten we het maar houden op ‘voortschrijdend inzicht’.

tumblr_inline_no6jacTNWx1tn08sr_75sq
Simone Hertzberger – Sr. director product integriteit Albert Heijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Laat hier een reactie achter! Bekijk onze richtlijnen en voor vragen kunt u ons e-mailen.