Vakken vullen: bij Albert Heijn en bij je eindexamen!

tumblr_nolqq9EL2A1u9x684o1_1280

Slapeloze nachten, nagelbijten, nog één keer die samenvatting doorlezen… en had je het woordenboek Engels nou in je tas gestopt? Wie herinnert zich niet hoe spannend het was om eindexamen te doen op de middelbare school.

In de laatste weken voor het eindexamen slaan de zenuwen toe bij de kandidaten. Want wanneer begin je met voorbereiden en hoe? Zeker in combinatie met een bijbaantje is dit lastig. Veel scholieren melden zich aan voor eindexamentrainingen die ze in 3 dagen klaarstomen voor een bepaald vak. Deze trainingen zijn vaak erg kostbaar en voor veel jongeren simpelweg niet te betalen. Dit zette ons aan het denken… we willen tenslotte de beste bijbaanwerkgever zijn!

Huiswerkklassen

Bij Albert Heijn vinden we, naast werken, ook leren een belangrijk ingrediënt voor een mooie toekomst. Vanuit die gedachte bieden we al ruim twee jaar gratis huiswerkklassen aan. Dit doen we in samenwerking met JINC, een organisatie die zich richt op het voorbereiden van jongeren op de arbeidsmarkt. In Amsterdam, Utrecht en Capelle is in een aantal winkels van Albert Heijn een huiswerkklas ingericht waar medewerkers kosteloos één keer per week naartoe gaan. Hier krijgen zij hulp van een alfa- en een bètastudent, kunnen zij op computers werken en gratis printen. Tijdens een bijeenkomst met teamleiders die bij ons werken, werd de vraag voorgelegd of er bij scholieren ook behoefte zou zijn aan een speciale eindexamenklas. Hierop kwam een volmondig: ‘JA!’, wat het startsein betekende voor het opzetten van dit idee.

Allereerste eindexamenklas

Op dinsdag 21 april is de allereerste Albert Heijn eindexamenklas van start gegaan met ongeveer 20 medewerkers van Albert Heijn. Op het Scheldeplein in Amsterdam is een klaslokaal ingericht waar deelnemers vier weken lang, iedere dinsdag en donderdag, terechtkonden om zich voor te bereiden op de eindexamens. De begeleiders van JINC namen intake gesprekken af waarin deelnemers konden aangeven welke vakken voor hen lastigs zijn en waar zij moeite mee hebben. Tijdens de lessen werd aandacht besteed aan het plannen van je werk en hoe je om kunt gaan met zenuwen. Vanuit Albert Heijn zijn papieren examens geregeld om mee te oefenen en er kon gebruik worden gemaakt van een HP Chromebook om online te oefenen.

Muisstil

Uit nieuwsgierigheid heb ik zelf ook een keer deelgenomen aan een eindexamenklas. Er werd muisstil geoefend. En deelnemers die voor dezelfde vakken examen doen, besloten bij elkaar te gaan zitten. Want: twee weten meer dan één. Ook hoorde ik links en rechts een paar tips voorbij komen. Zo schijnen bananen goed te zijn tegen de zenuwen. Weer wat geleerd!

Een goede stap

Kunnen we garanderen dat iemand van een 5 naar een 8 zal gaan voor Engels? Daar zou ik geen antwoord op kunnen geven. Maar het is zeker een goede stap geweest om jongeren, die geen dure examentraining kunnen volgen, steun te bieden. Vrijwel alle deelnemers hebben in hun feedback aangegeven dat het hen helpt om twee keer per week in een rustige ruimte hulp te krijgen bij de voorbereiding op hun examen. Wat mij betreft wordt deze eindexamenklas uitgebreid naar andere locaties en wordt het iets waar medewerkers standaard gebruik van kunnen maken! Deze week zijn de examens officieel van start gegaan en ik hoop natuurlijk dat iedereen zal slagen.

tumblr_inline_nolqp1zZyY1tn08sr_75sq
Anne te Kolsté – Stagiaire HR

Reacties

  1. zegt

    HartveiligDriebergen wil graag in de winkels in Driebergen een AED (debrifillator) plaatsen echter valt op dat de richtlijnen vanuit het hoofdkantoor kennelijk niet duidelijk zijn, behalve de AED’s zijn er veel vrijwilligers nodig.
    AH zou de maatschappij een grote dienst bewijzen als dit wordt opgezet, dagelijks vinden ruim 35 hartstilstanden plaats!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Laat hier een reactie achter! Bekijk onze richtlijnen en voor vragen kunt u ons e-mailen.